Landsbyhøjskolen
Rudmevej 80, 5750 Ringe
Tlf: 60915845
E-mail: tyge@kreativproces.dk

Og få gratis tilsendt slides fra mit seneste foredrag.

Foredrag

Alle mine foredrag er skræddersyet til

din målgruppe, din event eller dit tema.

Den nedenstående liste skal du betragte som inspiration.

Alle foredrag vil være underholdende,

inspirerende og med kant.

 

Fremtidens Landsbyer

Danmarks landsbyer og landdistrikter er under transformation.  Hvordan indstiller og bereder vi os på fremtiden? Sammenhængskraft gror ud af et velfungerende nærsamfund. Men hvem kæmper for det? og hvordan lærer vi den næste generation, hvad der er aller vigtigst, i en tid, hvor alting er i forandring og fortidens science fiction film, synes at blive til virkelighed, lige foran øjnene på os. 

Foredraget vil tage udgangspunkt i de to antologier som Selskab for Fremtidsforskning lavede i efteråret 2016 og foråret 2017. Her har 32 fremtrædende forskere, politikkere, konsulenter og landsbyildsjæle tegnet hver sit ønskværdige fremtidsbillede for Danmarks landsbyer og samstemmende kaldt landsbyernes for Danmarks DNA. Et inspirerende, tankevækkende og humoristisk foredrag i en tid, hvor vi allesammen har brug for at få øjnene op for, at vi ikke er ofre for, men medskabere af, fremtiden.

 

Skab Fremtiden

"Fremtiden er ikke noget der kommer af sig selv. Fremtiden er noget vi skaber sammen", citat af Arne Sørensen, stifter af Selskabet for Fremtidsforskning i 1968. 

 

Vi står midt i: 

 

Den 4.industrirevolution 

Den 3. internetbølge 

Den 2. andelsbevægelse 

Den 1. eksponentielle revolution

Ovenstående er en nedtælling...men til hvad?

Foredraget tager afsæt i Selskabet for Fremtidsforskningens filosofi og metoder.

Temaet passer i mange forskellige brancher og sammenhænge.

Et provokerende og inspirerende "kick" ind i fremtiden, med mulighed for efterfølgende workshop eller fremtidsværksted.

 

Fremtidens Fælleskaber

Det Danmark vi kender er i forandring alt imens verdenen koger over af konflikter og global opvarmning. Politikerne svigter. Værdierne smuldrer. Videnskaben mister autoritet. Medierne skævvrider virkeligheden. Verdens mægtigste mand er bindegal. De sociale medier gør os mindre sociale. Og de rige bliver rigere og uligheden vokser. Der er nok vi kan bekymre os om.

Men på tværs og på trods af alle genvorligheder, ser nye bevægelser dagens lys. Nye strømninger og nye tendenser griber nu og ind i det, vi har med hinanden: Fællesskabet. Fællesskaber vokser og styrkes idag i rigtig mange sammenhænge. I det ligger der et håb for fremtiden.

Foredraget tager afsæt i mange års arbejde med at styrke fællesskaber i alle brancher, i  mangeartede organisationer, i erhvervslivet, i lokalsamfundene, i byen såvel som i alle hjørner og afkroge af Danmark. Her gives et bud på hvor vi er på vej hen - sammen.

 

Morgendagens Grundtvig

Tyge har rejst en skulptur af Grundtvig i sin lille landsby og mener at han hører til der. I det lokale. Blandt folk og fæ.

Men hvem var Grundtvig? På hvilke måder og områder af vores samfund, har han haft betydning for det samfund vi lever i og hvad kan vi bruge hans tanker til i dag?

På trods af uanede mængder tilgængelig viden i dagens informationssamfund, har behovet for at forstå vores historiske DNA, aldrig været større.

At genopdage Grundtvigs tanker, om hvordan vi skaber større lighed, frihed og fællesskab i samfundet, er mere aktuel end nogensinde før.

Han er én af den danske kulturs helt store grundlæggere - og en af grundene til at mange verden over, lader sig inspirer af det man i dag kalder "Den danske model". 

Et foredrag for dem, der gerne vil indføres i tanken om, hvordan der i fordums visdom ligger stor inspiration, til løsning af fremtidens udfordringer.

 

Kirken i lokalsamfundet

“Spørg ikke hvad landsbyen kan gøre for kirken. Spørg hvad kirken kan gøre for landsbyen.” 

Det var spørgsmålet i et nytænkende landsby-kirke projekt som Landsbyhøjskolen afprøvede for Fyns Stift. Målet var at finde metoder til mere samskabelse mellem kirke og landsby. Dvs fokus på proces og ikke kun på resultat.

Kirken er en vigtig ressource i landsbyerne både socialt og økonomisk, men bliver glemt når de lokale aktører samles om bordet for at tale om landsbyernes fremtid. Fokus blev derfor, ”hvordan landsbykirken kan spille en større rolle i landsbyens udvikling og overlevelse?”

 

Det lyder forjættende på papiret, at tilstræbe samarbejde på tværs i landsbyerne. Men det er ikke hverken naturligt eller nemt for alle. Og slet ikke for kirkerne, selvom de - om nogen - har muligheden. 

 

Landsbyledelse

Hvilken form for ledelse har vi brug for i et levende lokalområde idag?

En ildsjæl eller en facilitator? En frontløber eller en brobygger? En foreningsleder eller en landsbyleder?

 

Tidligere har foreningslivet sikret sammenhængskraft, skabte liv og tryghed. Men ikke nødvendigvis udvikling og fornyelse. Derfor skal der mere til i dag end et godt foreningsliv og en god foreningsledelse.

 

Vi har brug for en ny ledelsesform der ikke hænger på enkeltpersoner, men på strukturen i landsbyen. En rolle eller rettere funktion der søger for samtaler, samskabelse og konstant udvikling.

Det er denne ”lille” funktion der skal fremelskes i enhver landsby. "Landsbyledelsen", kan den kaldes. Den der på sigt vil gøre den store forskel mellem afvikling og udvikling.